ROLNICTWO

Tytuł:
Rasy królików występujących w Polsce
Podtytuł:
-
Autor:
zastrzeżony
Liczba stron:
33
Nazwa Szkoły Wyższej:
Wyższa Szkola Rolniczo-Pedagogiczna w Siedlcach
Rodzaj pracy:
inżynierska
Rok oddania:
2000
Cena:
269 zł
Numer zamówienia:
rol-1
Język pracy:
polski
Zawartość pracy:
SPIS TREŚCI

WSTĘP: 3

1.POCHODZENIE I UDOMOWIENIE KRÓLIKA 5
1.1 UDOMOWIENIE KRÓLIKA 5

2 OGÓLNE KRYTERIA WYBORU RAS 10

3 PRZEDSTAWICIELE KRÓLIKÓW RAS UŻYTKOWANYCH I ICH KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA 12
3.1 RASY MIĘSNO-FUTERKOWE NORMALNOWŁOSE ŚREDNIE 12
3.2 RASY MIĘSNO-FUTERKOWE NORMALNOWŁOSE DUŻE 22
3.3 RASY FUTERKOWE KRÓTKOWŁOSE (REKSY) 26
3.4 RASY DŁUGOWŁOSE (WEŁNISTE) 27
3.5 RASY KRÓLI UŻYTKOWANE W CHOWIE AMATORSKIM 29

ZAKOŃCZENIE: 31
BIBLIOGRAFIA: 32

Wstęp:
Celem pracy jest zaprezentowanie ras królików użytkowanych w Polsce. Hodowla królików jest młoda gałęzią produkcji zwierzęcej w naszym kraju, jest popierana przez państwo, które udziela kredytów na zakup materiału hodowlanego. Większość małych gospodarstw domowych prowadzi przydomowy chów królików w celu pozyskania mięsa oraz futra. Króliki są to zwierzęta, które nie wymagają dużej pracy i nakładów finansowych.
Za prowadzeniem i rozszerzaniem hodowli królików przemawiają następujące czynniki:
- duża płodność i plenność (w intensywnym systemie rozpłodu można od samicy w ciągu roku uzyskać od 30 do 40 królicząt w zależności od warunków pomieszczeniowych);
- wczesne dojrzewanie i szybkie tempo wzrostu, masy ciała (króliki ras wcześnie dojrzewających w wieku czterech, pięciu miesięcy mogą być używane do rozpłodu, przy prawidłowym żywieniu przyrosty masy wynoszą od 25g do 35g dziennie);
- dobre wykorzystanie paszy (od 3,2kg do 3,7kg paszy na 1kg przyrostu);
- dobre wykorzystanie pasz o dużej zawartości włókna;
- dobra wydajność rzeźna, korzystny stosunek mięsa do kości 80 : 20;
- dobra jakość mięsa, która jest zaliczana do mięs białych, lekkostrawnych, dietetycznych;
- wartościowe skóry odgrywają ważną rolę jako surowiec futrzarski
(S. Niedźwiadek, 1982);
- mięso królicze szczególnie dobrze przyswajane jest przez ludzi chorych i dzieci; organizm człowieka może wykorzystać do 90% składników odżywczych mięsa króliczego, gdy tymczasem z mięsa wołowego przyswaja zaledwie 62% (W. Herman, 1963).

Zamów pracę dyplomową

< powrót